print-icon

Så skriver du ett personligt brev

Din ansökan landar på samma bord som hundra andras. Rekryteraren tittar snabbt igenom högen och väljer ut några brev som verkar intressanta. Kanske berodde det på att ditt CV stack ut och lovade gott. Men det kan också ha varit ditt personliga brev som fick rekryteraren att hoppa till.

Här nedan tipsar vi om hur ditt personliga brev kan skapa nyfikenhet och engagemang, så att du blir kallad till intervju!

Hur ska jag börja brevet?
Ett bra sätt är att referera till hur du fick nys om tjänsten. Var det via en kompis, en annons eller har du haft ögonen på företaget länge?

Till exempel ”Jag hittade er annons i … och tyckte att … lät intressant”

Varför söker jag tjänsten? 
Här har du chansen att beskriva vad som fick dig att skriva det här brevet. Var det tjänsten, företaget, företagets produkter/tjänster eller dess medarbetare?

 Till exempel ”... fångade mitt intresse och verkar mycket spännande.”

Varför ska man anställa dig?
Den här pucken är lite knepig. Det är lätt att bre på med adjektiv såsom flitig, stresstålig, glad, nyfiken – men vad säger det egentligen om dig? Skriv istället om dina erfarenheter. Hur du tacklats med olika problem och knyt dem till tjänsten du söker. 

Till exempel ”Mina erfarenheter inom … och hur jag löste ... skulle komma väl till pass i arbetet som …”

Vad kan företaget göra för dig?
Det många glömmer är att ett företag vill berätta om sig själva lika mycket som du vill berätta om dig. Du kan visa ditt intresse för företaget genom att ställa frågor i ditt brev.

Till exempel ”Tycker ni liksom jag att…” ”Det vore intressant att höra vad ni tycker i frågan…”

Vem är du?
Egentligen. Här är det en balansgång mellan att vara personlig och intim. Berätta gärna om dina intressen. Kanske kan de kopplas till tjänsten på något sätt? Vad har du gjort under din senaste semester? Är du med i någon förening? Men undvik att gå in på detaljer såsom livskriser, sjukdomar och hur du träffade din flickvän/pojkvän.

Till exempel ”Min lediga tid spenderar jag… Det har ökat/hjälpt mig/inspirerat till…”

Hur säger jag hej då?
Här gäller det att avsluta brevet och samtidigt låta en krok finnas kvar (eftersom man vill att rekryteraren hör av sig). Du kan ställa en fråga, be om ett möte eller be mottagaren återkoppla.

Till exempel ”Jag undrar om jag skulle kunna få presentera mig?” ”Vad sägs om ett möte där jag kan få berätta mer om mig och höra mer om er?”

 5 snabba tips

  • Använd ditt eget språk när du uttrycker dig, utan att bli för pratig. Ett formellt språk kan vara bra att använda i vissa sammanhang men kan lätt tappa din personliga tonalitet.
  • Just språket kan vara olika viktigt beroende på vilket jobb du söker. Titta på personliga brev från den bransch du vill slå dig in på för att skriva på ett liknande sätt och hålla rätt ton. Men härma lagom.
  • Skriv en rubrik innan du börjar brevet. Till exempel ”Matälskande mediatjej söker ny arbetsgivare”
  • Ställ en fråga till företaget och låt ditt brev bli början på en tvåvägskommunikation.
  • Jobba med formen. Låt ditt brev sticka ut bland alla vita A4a brev och mejl. Bra att tänka på är att färg och snirkliga typsnitt aldrig kan täcka ett dåligt innehåll.

Kanske blir ditt nästa personliga brev det brev som ger dig drömjobbet. All lycka!

Mer om ämnet

Lediga jobb

Här hittar du de jobb som finns att söka på ICA just nu.

Sök